Το Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας, ιδρύθηκε το 2002, με στόχο και σκοπό την κατοχύρωση, προστασία και προώθηση του επαγγέλματος του ποδολόγου.
Σε μία χώρα, όπου η ειδικότητα, στις αρχές του 21 ου αιώνα ήταν τελείως άγνωστη, ιδρύεται το Σωματείο με λίγους ανθρώπους, οι οποίοι πίστεψαν στο όραμα, μιας καινοτόμου ειδικότητας με μεγάλη επαγγελματική εξέλιξη.
Όπως είναι φυσικό, σε κάθε καινοτομία, υπάρχουν αντιδράσεις, ανασφάλειες, αμφιβολίες, οι
οποίες πυροδοτούν προφανώς τους αντιπάλους.
Το Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας, δεν παρέμεινε αλώβητο και ήδη από τις πρώτες εξετάσεις
πιστοποίησης ( όσοι συμμετείχαν θα το ενθυμούνται ) εισέβαλε το ΣΔΟΕ, με σκοπό την διακοπή της διεξαγωγής αυτών.
Φυσικά και δεν πέτυχαν το στόχο τους…ο πόλεμος όμως, συνεχίζεται σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος…η διάλυση αυτού!!!
Και όπως είναι γνωστό, σε κάθε πόλεμο, ο εχθρός δεν είναι αυτός που βρίσκεται απέναντι σου (διότι αυτόν τον βλέπεις τον γνωρίζεις ), ο πραγματικός εχθρός, είναι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.
Είναι αυτός, που πιστεύεις ότι μάχεται μαζί σου για τον ίδιο σκοπό, είναι αυτός ο οποίος για
προσωπικό του όφελος, προδίδει τα ιδανικά του και συμπαρασύρει και άλλους ανασφαλείς,
επιδιώκοντας τελικά την καταστροφή του ίδιου του του σπιτιού!!!
Ευτυχώς το Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας, έχει πολύ γερά νομικά θεμέλια. Αντέχει και σεισμούς και πολέμους. Η πλειοψηφία των μελών, είναι σοβαροί επαγγελματίες, γνώστες του αντικειμένου, με αυτοπεποίθηση και μοναδικό σκοπό να κάνουν καθημερινή πράξη το λειτούργημά τους, φροντίζοντας τους πελάτες – ασθενείς τους, με υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης. Έχοντας, ως γνώμονα, η γνώση είναι δύναμη, αγωνίζονται καθημερινά, κλείνοντας τα αυτιά τους στις Σειρήνες.
Όλα αυτά τα χρόνια , παρά τις αντιξοότητες, η Ποδολογία έχει αναγνωριστεί ως ειδικότητα στο
ευρύ κοινό. Ο πελάτης – ασθενής, αναζητά λύση στα χέρια ενός καταξιωμένου Ποδολόγου, πάντα σε συνεργασία με ιατρούς ανάλογων ειδικοτήτων.
Η αναγνώριση και η κοινή αποδοχή της ειδικότητας, πέραν του λειτουργήματος, έχει αποφέρει και μεγάλο οικονομικό όφελος στη χώρα μας. Μέσα στις εμπορικές εκθέσεις, η Ποδολογία, πουλάει από επαγγελματικό εξοπλισμό, μέχρι αναλώσιμα. Αρκετοί συνάδελφοι και μέλη Ποδολόγοι είναι και έμποροι. Εκμεταλλευόμενοι την εμπορία, διεξάγουν σεμινάρια ποδολογίας, προκειμένου να πουλήσουν προϊόντα. Και ο κύκλος της Ποδολογίας διευρύνεται….Και αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος. Ο οποίος και επετεύχθη!!!
Δύο χρόνια μετά, το 2004, ιδρύεται η Ακαδημία Ποδολόγων Ελλάδας. Μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία , αρχικά διετούς φοίτησης και σήμερα τετραετούς, με σκοπό την επιστημονική επιμόρφωση, κατοχύρωση, προστασία και προώθηση του επαγγέλματος των Ποδολόγων. Η διαμόρφωση και κατοχύρωση επιστημονικών πληροφορίων και δεδομένων σε σχέση με την επιστήμη και τέχνη της Ποδολογίας και , η για τον σκοπό αυτό, οργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών συνεδρίων, ημερίδων, εξετάσεων, πιστοποίησης της επιστημονικής και τεχνικής επάρκειας των μελών, ώστε τα μέλη να απολάβουν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη νομοθετική τυπική κατοχύρωση του επαγγέλματος .
Σχετικά με το εν λόγω θέμα το άρθρο 3 ο του καταστατικού της Ακαδημίας ορίζει τα ακόλουθα:
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα ελέγχου της εκπαίδευσης στα κέντρα Ποδολόγων σε ολόκληρη την επικράτεια, ιδία σχετικά με τον κατάλληλο τεχνικό και
επαγγελματικό εξοπλισμό, καθώς και ως προς την καταλληλόλητα των αρμοδίων καθηγητών και εκπαιδευτών εν γένει. Στα συνεργαζόμενα και στα επίτιμα μέλη καθώς και σε πάντα
ενδιαφερόμενο, η εταιρεία χορηγεί πιστοποιήσεις σπουδών, κατόπιν της υποβολής σε κατάλληλη εξέταση στην έδρα της εταιρείας ή σε εκάστοτε προσδιοριζόμενο πρόσφορο τόπο. Επίσης η εταιρεία, ελέγχει τα ιδρυόμενα και λειτουργούντα ποδολογικά κέντρα ως προς τα χορηγούμενα πιστοποιητικά σπουδών και τον διατιθέμενο εξοπλισμό. ( άρθρο 9 ο του καταστατικού της Ακαδημίας ). Η εταιρεία ιδρύθηκε, με χαρακτήρα σαφώς κοινωφελή, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό και ως αστική εταιρεία οικονομικού και ουχί εμπορικού σκοπού του άρθρου 784 Α.Κ. έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα μετά την κατά νόμο δημοσίευσή της στο ειδικό Βιβλίο μη κερδοσκοπικών εταιρειών Εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Στόχος και σκοπός της Ακαδημίας, με αυτή τη νομική μορφή, ήταν να διασφαλίσει την
εκπαιδευτική της αυτονομία.
Δεν υποχρεώθηκε, να συμπράξει με κανένα ξένο Πανεπιστήμιο και ούτε δέχεται να απαλλοτριώσει την ύλη της και εν γένει το γνωστικό της επίπεδο, στα εκάστοτε ΙΕΚ της χώρας. Αντιθέτως, οι απόφοιτοι αυτής, διδάσκουν στα ΙΕΚ, πάντα, οριοθετώντας τις αρμοδιότητες του αμιγώς Ποδολόγου. Τα ΙΕΚ συνεργάζονται με την Ακαδημία ( συστήνοντας εκπαιδευτικούς ), π.χ. ΙΕΚ ΣΒΙΕ, Δημόσια ΙΕΚ Ηρακλείου και σε περαιτέρω, μεταξύ των συμβαλλομένων, συμφωνιών.
Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η Ακαδημία όσο και το Σωματείο, έχουν προβεί σε προτάσεις,
προκειμένου να επιτευχθεί, η πολυπόθητη νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος, είτε αυτές
έχουν αποσταλεί μέσω του ΔΣ και της έδρας του Σωματείου, είτε μέσω μελών του, όπως π.χ. οι κυρίες, Μουνταιάνου Μαριάννα, Πετροπούλου Καλλιρρόη.
( επισυνάπτονται ). Παρόλο που έχουν αποβεί άκαρπες, όλα τα Ποδολογικά Κέντρα, ανά την
επικράτεια, λειτουργούν νομότυπα, ως νόμιμα ποδολογικά κέντρα, υπό την αιγίδα του Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδας και ενιαίο τιμοκατάλογο, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οι εκάστοτε υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλίσουν, την εγκυρότητα των μελών, πάντα
επικοινωνούν , οι ίδιες με το Σωματείο, προκειμένου αυτό να προωθήσει σχετικά έγγραφα για την εξυπηρέτηση των μελών του, όποτε τούτο έχει απαιτηθεί.
Αναφέρονται , παραδειγματικά:1)Επαγγελματικό Επιμελητήριο Βόλου, προκειμένου να εγγραφεί η κα. Κερασία Γιαννοπούλου και να κάνει έναρξη επαγγέλματος. 2) Η Σιβιτανίδειος Σχολή, ζήτησε βεβαίωση, για την κα. Γιάννου Ευγενία, όπου και το Σωματείο την χορήγησε άμεσα, προκειμένου να προσληφθεί ως καθηγήτρια Ποδολογίας ( επισυνάπτεται ). Και άλλα πολλά.
Σαφώς και ο αγώνας δεν σταματά.
Να σας θυμίσουμε, ότι το Σωματείο, δεν είναι το ΔΣ μόνο του. Σωματείο είναι όλα τα μέλη, που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό. Είναι τα μέλη που καταθέτουν προτάσεις. Είναι τα μέλη, που όταν υποπίπτει κάτι στην αντίληψη τους, το προωθούν στο ΔΣ, για το κοινό όφελος.
Σίγουρα, Σωματείο, δεν μπορεί να λέγεται μία ομάδα ( το πολύ 5 ανθρώπων ), που 20 χρόνια τώρα, το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν απροκάλυπτα, ακόμη και να τηλεφωνούν σε σπουδαστές της Ακαδημίας, προκειμένου αυτοί να διακόψουν την φοίτηση τους ή να κινηθούν ακόμη και νομικά. Ουσιαστικά κατηγορούν, το ίδιο τους το σπίτι, διότι εξακολουθούν να είναι μέλη, μόνο και μόνο επειδή καταβάλλουν τη συνδρομή τους, χωρίς ενεργή δράση και παντελή απουσία. Εκτός και εάν γι΄αυτό το λόγο παραμένουν στο Σωματείο. Τα μέλη γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας των Ποδολογικών κέντρων τους και , εάν τηρούν αυτούς τους κανόνες, ασφαλώς το Σωματείο προστατεύει αυτά. Αν όμως παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, σ ΄αυτή την περίπτωση το Σωματείο δεν νομιμοποιείται να παρέχει βοήθεια, αφού θα πρέπει να ελεγχθεί διοικητικά, ως συνεργός τούτου.
Τα μέλη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με βάση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, ο πολίτης ευρωπαϊκού κράτους μπορεί να κάνει χρήση του τίτλου κατάρτισής του, καθώς και του αντίστοιχου επαγγελματικού του τίτλου. Εξ άλλου, από απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας ( επισυνάπτεται ) προς το Σωματείο, προκύπτει η δήλωσή του ότι << δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η χορήγηση σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος ( ποδολόγου ) που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη νομοθετικά ρυθμισμένη τέτοια άδεια για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος, γι’ αυτό και έχουν δρομολογηθεί όλες οι σχετικές ενέργειες από τον νομικό σύμβουλο του Σωματείου κο. Σεραφείμ προς ρύθμιση του θέματος.
Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώνεστε άμεσα.
Επίσης, για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση, μπορείτε να απευθύνεστε με γραπτό μήνυμα στο μειλ του Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδας info@podologia.gr.
Η απάντηση στο αίτημα σας, θα αποστέλλετε εντός 7 εργάσιμων ημερών.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ
Ακολουθού αποδεικτικά στοιχεία :
γενικοσ γραμματεασ υπουργειου οικονομικών